Autor: Iva G.Čelanović/ Objavljeno: 13.06.2021/ 2 minuta čitanja 

Razvoj lokalne zajednice-partnerstva

10 godina rada i kreativnog stvaralaštva

Tokom proteklih deset godina razvijali smo odnose sa različitim partnerima u zajednici.

Jedan od najznačajnijih odnosa je i saradnja sa Jedriličarskim klubom Delfin u čijim smo redovima i radu prepoznali ljude  kojima je u fokusu lokalna zajednica i razvoj neformalnih programa kroz sport i kulturu.

Tivatska regata 2018, 2019 i Balkansko prvenstvo u jedrenju su nas povezali kroz kreativne procese da bismo 2020 i 2021 sarađivali na pripremi Evropskog prvenstva u jedrenju, koje je u toku.

Jako smo ponosni na sve aktivnosti koje su nam omogućile da se zabavimo i povežemo u vrijeme pandemije i lock down-a kroz Meštra o’konopa inicijative lokalne kompanije Una Montenegro kao i nastavka priprema Evropskog prvenstva koje su nam omogućile da ostanemo povezani.

Danas, dok je u toku Evropsko prvenstvo na Luštici možemo sa ponosom reći da je i volonterska mreža koju smo razvijali ojačana i da se duh Boke širi na interkulturalne razine koje ovakav događaj nudi.

Kreativni centar Tivat je bio zadužen za aktivnosti koje se tiču eko, kreativne i socijalne tematike.

Stara vrša, tradicionalni ribarski alat koji je prehranio mnoge porodice reparirana je i služiće nam kao instalacija za podizanje svijesti o savjesnom odlaganju otpada koje kreće od svakog pojedinca ponaosob. Ideja vodilja je ta da ako budemo nesavjesno odlagali otpad vrše će nam biti pune plastike a ne ribe.

Obezbjedili smo i kartonske kutije za odvajanje otpada. Iako u Crnoj Gori reciklaža nije na zavidnom nivou mi smatramo da podizati svijest o njoj svakako možemo. Naš fokus je prije svega na tome da se razmisli prije nego se smeće baci u kantu. Moguće je ponovo upotrijebiti stvari ili im pronaći novu svrhu. Takođe, moguće im je produžiti vijek kroz reciklažu i na taj način uštedjeti nove resurse.

Suveniri koji su se našli na našem štandu dio su socijalnih aktivnosti koje Kreativni centar Tivat već godinama sprovodi a tiču se preduzetništva u kulturi. Na štandu su se tako našle sličice koje radi lokalna umjetnica, rađene namjenski za ovaj događaj. Na ovaj način šaljmo sliku Boke nam u svijet.

Maslinovo ulje,  lokalnog proizvođača donosi miris i ukus tradicionalno pripremljenog ulja.

Cilj nam je da naša kulturna baština očuva svoj put a to je najbolje putem interkulturalne saradnje.

Sve ovo povezali smo putokazima koji su ”reusable” i služiće nam ponovo a sve u okviru slogana:

”Follow the blue line”.

Kreativni centar Tivat ove godine slavi 10 godina svog rada i kreativnog stvaralaštva.

Očekuju nas i dvije omladinske interkuturalne razmjene u partnerstvu sa organizacijama iz Francuske i Njemačke. U pitanju je treći dio obrazovne omladinske razmjene ‘’What is Europe?’’ , prvi dio smo realizovali u Berlinu drugi u Nantu a treći je planiran za ovaj avgust u Tivtu.  Oslikavaćemo mural na O.Š.Drago Milović. Učesnice su tivćanke učenice Srednje likovne škole ‘’Petar Lubarda’’.

Druga omladinska razmjena planirana je za jul u partnerstvu sa JK Delfin. Osmoro članova/ica kluba i Kreativnog centra imaće online kontakt sa svojim vršnjacima iz Francuske i Njemačke na dnevnom nivou.

Kreativni centar Tivat je licenciran za razvojni rad sa mladima na tripartitnim internacionalnim projektima od 2018 godine.

Ponosni smo jer uspjevamo da otvorimo nove horizonte generacijama koje dolaze i zahvalni jer još uvijek ima ljudi koji su spremni da iz čiste ljubavi prema moru i svemu što takav život nudi, budu nosioci različitosti u kojoj je sva ljepota života na ovoj Zemlji.

Copyright @ Kreativni Centar Tivat/ Politika privatnosti/ Design and copy by ivanagrujic.com