Autor: Milica N. Popović/ Objavljeno: 13.11.2019/2 minuta čitanja 

PLES

Plesna terapija "Proticati kroz nepoznato"

Metoda Marije Fuks temelji se na mogućnosti promene koja pruža izlaz iz začaranog kruga nelagodnosti i problema i to kroz postepeno napuštanje rigidnosti, straha i nestabilnosti nezavisno od čovekovog psihofizičkog i socijalnog statusa.

Ljudsko telo prirodno je predodređeno za kretanje. Naša koža, struktura mišića i kostiju stalno pozivaju na ples, imajući duboki kapacitet za izražavanje i komunikaciju.

Kada nas bolest, trauma, depresija ili gubitak interesovanja za okruženje, udaljenost od autentičnosti našeg bića, uvodeći nas u maglovite prostore u kojima nedovoljno osećamo sebe same, plesna terapija nas kroz slobodni pokret može dovesti do dimenzija zadovoljstva i ravnoteže. Time nam omogućava izražavanje ličnih sposobnosti i reafirmaciju našeg identiteta.

Praksa plesne terapije nezamenjuje medicinske intervencije ili psihološke kure, već nam pomaže u njihovom savladavanju kroz praćenje naše osetljivosti, osećaja i osećanja.

Tokom višegodišnjeg nastojanja da razumem, usavršim i produbim jezik tela kroz ličnu transformaciju, proputovala sam mnoga geografska mesta, komunicirala sa ljudima različitih generacija i osetila raznolika ljudska stanja uslovljena različitim kulturnim ishodištima, fizičkim razlozima i društvenim polazištima. Na tome putu, pokušala sam da razumem zajednički koren koji povezuje svakog čoveka sa njegovim sposobnostima za uklanjanjem spoljašnjih i unutrašnjih barijera bilo koje vrste.

To je bez sumnje proces i beskrajno putovanje, ali osećam da je utemeljen u tajnoj i zajedničkoj želji čoveka iz bilo kojeg kulturnog kruga da se vrati u „kuću ljubavi“, u čemu nam plesna terapija nežno i nenametljivo pokazuje pravac.

Mene lično vodi spoznaja da sam susretala ljude koji su imali teška iskustva sa apnejom, i koji su uz pomoć plesne terapije ponovo počeli neometano da dišu.

Mogu reći da već dugi niz godina imam osećaj kako hodam svetom ukrašenog tela. To iskustvo bih volela da osetite i vi.

Jedno popodne tokom razgovora sa vama, dok ste ležali bespomoćni u svome staračkom domu, gde niste mogli da brinete o sebi, kada niste bili sposobni da pomerite svoje paralizovano telo, Karlo je odvažno izgovorio: „Terapija plesa je kao kapljice isceliteljske homeopatije. Hvala joj što me je podsetila da sam živ.“

Meni koja sam dugi niz godina imala osećaj skamenjenog tela.

Tebi Karla, Renata, Paola, Franka, Ida, Lidija, posvećujem smisao svog traganja.

Zahvaljujući Tebi i onima koji su kao Ti, koji prepoznaju svoje unutrašnje „DA“, nastavljam da plešem.

_____________________________________________________________

Radionica “Plesna terapija” održava se 23.novembra u Domu kulture “Josip Marković”, Donja lastva od 15 – 18h. 

 

KOntaktiraj nas

Čekamo tvoju prijavu!

069/713 315

Copyright @ Kreativni Centar Tivat/ Politika privatnosti/ Design and copy by ivanagrujic.com  

Podijeli