Autor: Iva G.Čelanović/ Objavljeno: 07.10.2020/ 1 minut čitanja 

Reakcija

Serijal slika ''Sold out!''

Serijal ‘’Sold out!’’ nastao kao potreba da se reaguje na promjene  kroz socijalno angažovanu umjetnost razvijao se  tokom 2019 godine.

Svojevrsni je bunt I apel da se u perspektivi drugačije ophodimo prema  kulturno-istorijskom nasljeđu I prirodi koja nas okružuje.Na slikama su prilično očuvane austrougarske tvrđave Mamula  na ostrvu Lastavica I Arza na rtu poluostrva Luštica preko puta njega. Osvrnula sam se takođe na još jedan biser, ostrvo Sveti Stefan.

 Svi mi koji smo odrastali u Boki, Crnoj Gori I na Balkanu vjerujem da u svom sjećanju imamo tu sliku bezbrižnog odrastanja koja je neodvojiva od prirodnog bogatstva koji nas okružuje , samim tim I od ostataka kulturno istorijskog nasljeđa koje mi kao društvo I država slabo ili uopšte ne čuvamo.

Pomenula bih tvrđavu na poluostrvu Prevlaci na ulazu u Bokokotorski zaliv, koju naši susjedi prilagođavaju namjeni u turizmu za sebe I svoje goste a ne za strane investitore.

S tim u vezi I iz nemogućosti da se drugačije nosim sa činjenicama, nastojim da makar na ovaj način zabilježim ono što smo nepovratno izgubili. Ulaz u Boku jedna je od najatraktivnijih tačaka crnogorskog primorja, specifične energije, klimatskih uslova I nadasve inspirativne konfiguracije terena  I ostrva koje ovaj dio čine neponovljivim.

Serijal slika možete pogledati na instagram stranici Kreativnog centra Tivat.

Copyright @ Kreativni Centar Tivat/ Politika privatnosti/ Design and copy by ivanagrujic.com  

Podijeli