Autor: Ivana Grujić/ Objavljeno: 01.09.2019/ 7 minuta čitanja 

TKANJE

Preko osnove i potke do posla!

Sasvim je moguće da još uvijek, negdje u ormaru čuvate stari džemper, šal ili kapu koje su istkale vrijedne ruke Vaših baba i prababa. Istina je da je tkanje nekada bilo sastavni dio njihovog života i gotovo da nije bilo kuće u kojoj se, negdje, u nekoj sobi, nije mogao naći razboj ili po neka mašina za štrikanje i pletenje. 

Danas, kada nam je potreban neki odjevni predmet ili akceosar ovog tipa, rađe odlazimo u prodavnicu i odlučujemo se za proizvode masovne proizvodnje. 

Ukoliko ste u potrazi za stvarima koje su djelo unikatnog kreativnog izraza možete ih naći među kreacijama Vesne Sindik, Tivćanke koja se osim tkanjem bavi i izradom unikatnog nakita. 

Svoje znanje i iskustvo, podijeliće na radionicama koje se od septembra organizuju u Domu Kulture “Josip Marković”, u Donjoj Lastvi u okviru projekta “Žensko socijalno preduzetništvo u kulturi” koje organizuje Kulturni Centar Tivat. 

Ovo nam je poslužilo kao povod da porazgovaramo sa Vesnom i saznamo nešto više o njenom dosadašnjem radu. 

“Ljubav prema umjetnosti je nešto sa čim se jednostavno rodiš”, na početku razgovora istakla je Vesna. 

“Već nekih dvadesetak godina smo moj razboj i ja nerazdvojni”,  rekla je Sindik i dodala da su je od ranog djetinjstva privlačile boje. Nakon toga je počela da se bavi crtanjem, šivenjem, pletenjem, ali i izradom nakita, ne bi li do tkanja došla tek u nekim ozbiljnijim godinama. 

Zahvaljujući svojoj istrajnosti i želji da savlada rad na razboju, Vesna je imala priliku da uči od dizajnerke tekstila Nadežde Ristić Vlajković. 

Kao jedna od rijetkih žena u Crnoj Gori koja je odlučila da se bavi ovim starim zanatom i otrgne ga od zaborava, prvi put je svoje tkane radove izlagala u Herceg Novom 2009. godine. 

Ujedno, Vesna to ističe kao prvi i osnovni problem sa kojim se suočavaju svi kreativci, a to je nedostatak prostora u kojima mogu izlagati svoja djela. Nerijetko se dešava da takvi prostori postoje, ali da su rezervisani isključivo za odabranu nekolicinu. 

Sa druge strane, sama mogućnost kreiranja i posjedovanje dara da osmisli i napravi nešto svojim sopstvenim rukama, je to što pokreće Vesnu kao stvaraoca i umjetnicu. 

Ukoliko želite da otkrijete da li i Vi imate talenat za tkanje i savladate ili usavršite ovu nevjerovatnu vještinu, prijavite se na  Vesninu radionicu Tkanja. 

Dođite da zajedno otkrijemo kako da stvaralaštvo postane naša profesija!

Projekat “Žensko socijalno preduzetništvo u kulturi” podržan je u okviru Regionalnog programa  lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD)

ReLOaD program finansira Evropska unija, a sprovodi program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori, ReLOaD program se sprovodi u partnerstvu sa opštinama Tivat, Kotor, Nikšić, Pljevlja i Podgorica. 

KOntaktiraj nas

Čekamo tvoju prijavu!

kreativnicentartivat@gmail.com

Copyright @ Kreativni Centar Tivat/ Politika privatnosti/ Design and copy by ivanagrujic.com  

Podijeli